Minkä kokoinen pyörä sopii 175 senttiselle? - Onnipyörä

Minkä kokoinen pyörä sopii 175 senttiselle?

Lue tiivistelmä

  • 175 cm pitkälle henkilölle sopiva pyöräkoko on maastopyörissä M-koko (17-18″), maantiepyörissä 54-56 cm ja kaupunkipyörissä 52-56 cm
  • Sähköpyörissä noudatetaan samoja mitoituksia kuin vastaavissa perinteisissä pyörissä
  • Oikean kokoinen pyörä takaa mukavan ajoasennon, tehokkaan poljennan ja optimaalisen hallinnan
  • Pyörän kokoon vaikuttavat pituuden lisäksi kehon mittasuhteet, kuten jalan sisämitta ja vartalon pituus
  • Pyörää voidaan sovittaa jälkikäteen mm. säätämällä satulaa, vaihtamalla stemmiä tai ohjaustankoa
  • Sopivan pyörän tunnistaa mukavasta ajoasennosta, tehokkaasta poljennasta ja luontevasta hallinnasta

Oikean pyöräkoon löytäminen on onnistuneen pyöräilykokemuksen kulmakivi – lue eteenpäin vinkit siitä, miten valitset juuri sinulle sopivan pyörän ja mitä hyötyä siitä on ajomukavuudelle ja turvallisuudelle.

175 cm pitkälle henkilölle sopiva pyöräkoko riippuu pyörätyypistä. Yleisesti ottaen 175-senttinen aikuinen tarvitsee maastopyörissä M-kokoa (17-18″), maantiepyörissä 54-56 cm runkoa ja kaupunkipyörissä 52-56 cm kokoluokkaa. Sähköpyörissä noudatetaan samoja mitoituksia kuin perinteisissä pyörissä. Sopivan kokoinen pyörä takaa mukavan ajoasennon, tehokkaan poljennan ja pyörän optimaalisen hallinnan. On kuitenkin huomioitava, että kehon mittasuhteet ja henkilökohtaiset mieltymykset vaikuttavat aina pyörävalintaan.

Oikean pyöräkoon merkitys ajomukavuudelle ja turvallisuudelle

Oikean kokoinen pyörä on perusedellytys miellyttävälle ja turvalliselle pyöräilykokemukselle. Liian pieni pyörä aiheuttaa epämukavaa ajoasentoa, polkemistehokkuuden heikkenemistä ja voi johtaa pitkällä aikavälillä polvi- ja selkävaivoihin. Liian suuri pyörä puolestaan vaikeuttaa pyörän hallintaa ja tekee ajoasennosta epävakaan.

Ergonomisesti sopiva pyöräkoko mahdollistaa kehon luonnollisen asennon, jossa selkäranka, hartiat ja kädet eivät rasitu tarpeettomasti. Hyvä ajoasento jakaa painon tasaisesti satulan, ohjaustangon ja polkimien välillä, jolloin pitkänkin pyörälenkin jälkeen keho tuntuu hyvältä.

Turvallisuusnäkökulmasta oikean kokoinen runko tarjoaa riittävän vakaan ja hallittavan pyörän, jota on helppo käsitellä erilaisissa tilanteissa. Kun pyörä tuntuu luontevalta käsitellä, pystyt reagoimaan nopeammin yllättävissä tilanteissa ja välttämään vaaratilanteet tehokkaammin.

Miten pyörän koko määritellään?

Pyörän koon määrittämisessä käytetään eri mittaustapoja riippuen pyörätyypistä. Runkokoon ilmaisemiseen on kolme yleistä tapaa: tuumat (maastopyörät), senttimetrit (maantie- ja kaupunkipyörät) sekä kirjainkoot (S, M, L, XL). Mittaustavat vaihtelevat valmistajien välillä, mutta periaate pysyy samana.

Maastopyörissä koko ilmoitetaan usein tuumamittana, joka kertoo satulaputken pituuden. Maantiepyörissä käytetään senttimetrejä mittaamaan etäisyyttä keskiöstä satulaputken yläpäähän. Modernimpi tapa on viitatata rungon reach- ja stack-mittoihin, jotka kertovat enemmän pyörän todellisesta geometriasta ja sopivuudesta.

Sähköpyörien kohdalla noudatetaan samoja mitoitusperiaatteita kuin vastaavissa ei-sähköavusteisissa malleissa. Kaupunkipyörissä standardit vaihtelevat enemmän, mutta yleisimmin koko ilmoitetaan rungon senttimetrimitoilla tai kirjainkoolla.

Pyörätyyppi Kokomitta Mittauskohde
Maastopyörä Tuuma (”) Satulaputken pituus
Maantiepyörä Senttimetri (cm) Keskiöstä satulaputken yläpäähän
Hybridipyörä Senttimetri tai kirjainkoko Vaihtelee valmistajittain
Sähköpyörä Pyörätyypin mukaan Pyörätyypin mukaan

Mikä on sopiva runkokoko 175 cm pitkälle henkilölle?

175 cm pitkälle henkilölle sopiva runkokoko vaihtelee pyörätyypin mukaan. Huomioi kuitenkin, että valmistajien välillä on eroja ja henkilökohtaiset mieltymykset vaikuttavat lopulliseen valintaan.

Maastopyörissä 175-senttinen henkilö tarvitsee tyypillisesti M-kokoa, mikä vastaa noin 17-18 tuuman runkoa. Tämä koko tarjoaa hyvän tasapainon ketteryyden ja vakaan ajoasennon välillä.

Maantiepyörissä sopiva runkokoko on yleensä 54-56 cm. Kilpailuhenkisemmät pyöräilijät saattavat suosia pienempää kokoa (54 cm), kun taas mukavuutta arvostavat voivat valita isomman rungon (56 cm).

Kaupunkipyörissä ja hybrideissä 175 cm pitkälle sopiva koko on noin 52-56 cm tai M/L-kokoluokka. Näissä pyörissä ajoasento on yleensä pystympi, joten rungon koko voi vaihdella käyttötarkoituksen mukaan.

Sähköpyörissä noudatetaan samoja mitoitusohjeita kuin vastaavissa perinteisissä pyörissä. Onnipyörän valikoimasta 175-senttiselle löytyy sopiva sähköpyörä jokaisesta kategoriasta, sillä tarjoamme kattavan valikoiman eri kokoja ja malleja.

Miten muut tekijät kuin pituus vaikuttavat pyörän kokovalintaan?

Pituuden lisäksi pyörän kokovalintaan vaikuttavat merkittävästi kehon mittasuhteet. Jalan sisämitta (inseam) on erityisen tärkeä tekijä, sillä se määrittää standover-korkeuden – eli kuinka korkealla pyörän vaakaputki on jalkojen välissä. 175 cm pitkällä henkilöllä jalan sisämitta on keskimäärin 80-84 cm, mutta tämä voi vaihdella huomattavasti.

Käsien pituus ja vartalon mittasuhteet vaikuttavat siihen, miten hyvin ylät ohjaustankoon. Pitkätorsoinen ja lyhytkätinen henkilö saattaa tarvita lyhyemmän stemmin, kun taas päinvastaiset mittasuhteet voivat edellyttää pidempää stemmiä.

Ajotottumukset ja -tyyli ovat ratkaisevia tekijöitä. Urheilullinen ajaja suosii usein pienempää runkoa, joka tarjoaa ketterämmän käsiteltävyyden, kun taas rentoa ajoasentoa arvostava saattaa valita suuremman rungon mukavuuden vuoksi.

Myös aiemmat loukkaantumiset ja ergonomiset tarpeet on huomioitava. Esimerkiksi selkä- tai niskavaivoista kärsivä 175-senttinen henkilö voi hyötyä pystympää ajoasentoa tarjoavasta pyörätyypistä tai -koosta.

Voiko pyörän sovittaa jälkikäteen paremmin sopivaksi?

Kyllä, pyörän sovittaminen jälkikäteen on mahdollista ja usein jopa suositeltavaa. Satulan korkeuden säätäminen on ensimmäinen ja tärkein sovitustoimenpide. 175 cm pitkälle henkilölle satulan korkeus asettuu yleensä 71-74 cm tietämille keskiöstä mitattuna, mutta tämä vaihtelee jalan pituuden mukaan.

Ohjaustangon korkeutta ja etäisyyttä voidaan muuttaa vaihtamalla stemmi. Lyhyempi stemmi tuo ohjaustankoa lähemmäksi ja tekee pyörästä ketterämmän, pidempi stemmi puolestaan vakauttaa ohjausta.

Satulan etu-takasuuntainen asento vaikuttaa merkittävästi polkemistehokkuuteen. Oikein säädetyssä asennossa polven tulisi olla suoraan poljinakselin yläpuolella, kun kampi on vaakatasossa.

Monissa pyörissä on mahdollista vaihtaa ohjaustanko kokonaan. Leveämpi tanko tarjoaa parempaa hallintaa, kun taas kapeampi sopii kaupunkiajoon. Ajoasentoa voidaan myös muuttaa ergonomisilla kädensijoilla tai tankonauhalla.

Mistä tiedät, että pyörä on oikean kokoinen?

Oikean kokoisen pyörän tunnistaa ensisijaisesti mukavasta ajoasennosta. Oikeassa asennossa selkä on luonnollisessa kulmassa, kyynärpäissä on pieni kulma ja kädet lepäävät rentoina ohjaustangolla ilman venyttämisen tunnetta.

Tehokas poljenta on merkki sopivasta pyöräkoosta. Poljet luonnollisella liikkeellä, ja polvet eivät tule liian ylös eivätkä jää liian alas poljinkierroksen aikana. Optimaalisessa tilanteessa 175 cm pitkällä henkilöllä polvi on hieman koukussa polkimen alakuolokohdan kohdalla.

Pyörän hallinnan tulisi tuntua luontevalta. Oikean kokoisella pyörällä käännökset sujuvat vaivattomasti, ja tasapainon pitäminen on helppoa. Liian suuri pyörä tuntuu kömpelöltä, kun taas liian pieni voi olla epävakaa suuremmissa nopeuksissa.

Lopulta kaikista tärkein mittari on kuitenkin oma tuntemus. Pitkienkään ajojen jälkeen et koe epämukavuutta tai kipua niskassa, selässä, polvissa tai käsissä. Meillä Onnipyörässä autamme sinua löytämään juuri sopivan kokoisen pyörän, ja asiakkaamme voivat aina kokeilla pyörää ennen ostopäätöstä varmistaakseen täydellisen istuvuuden.

Tule testaamaan pyöriämme liikkeisiimme, jotta löydät juuri sinulle sopivan mallin ja koon. Pyörän kokeilu käytännössä on tärkeää, sillä oikea koko tekee ajamisesta nautinnollisempaa ja turvallisempaa. Palvelemme sinua ammattitaidolla useissa toimipisteissämme Helsingin Triplassa, Turussa sekä Lappeenrannassa. Kaikissa liikkeissämme on laaja valikoima eri malleja ja kokoja kokeiltavana. Tervetuloa tutustumaan valikoimaamme ja löytämään juuri sinulle sopiva pyörä!

Vuokraa sähköpyörä

Hyvä pyöräetu tuo taloudellisia ja terveydellisiä etuja

Lue tiivistelmä: Työsuhdepyöräetu edistää työntekijöiden fyysistä kuntoa ja hyvinvointia. Säännöllinen pyöräily voi vähentää sairaspoissaoloja ja parantaa peruskuntoa. Pyöräily osana päivittäistä rutiinia tukee pitkäkestoisia terveyshyötyjä ja työtyytyväisyyttä. Työsuhdepyöräetu tuo taloudellisia
Lue lisää
Sähköpyöräleasing Turku, Helsinki, Lappeenranta - Onnipyörä

Miksi säännöllinen pyörähuolto pidentää pyöräsi käyttöikää?

Lue tiivistelmä: Säännöllinen pyörähuolto on keskeinen tekijä pyörän suorituskyvyn ylläpitämisessä ja turvallisuuden parantamisessa. Pyörän huollon avulla voi ehkäistä jarruihin ja ketjuihin liittyviä ongelmia, parantaa ajomukavuutta ja pidentää pyörän käyttöikää. Suositellaan, että aktiivisesti
Lue lisää
Työsuhdepyöräily

Paranna kuntoasi ja nauti työmatkoista pyörällä

Lue tiivistelmä Työsuhdepyöräetu on suosittu lisäetu, joka parantaa työntekijöiden hyvinvointia ja fyysistä kuntoa. Pyöräedun tarjoaminen voi vähentää sairaspoissaoloja ja parantaa työkykyä. Etuna on myös työntekijöiden tyytyväisyyden ja sitoutumisen kasvu, mikä voi nostaa organisaation
Lue lisää