Onnipyörän tarina – mutkaisen alun jälkeen matka taittuu tukka putkella
Noin kaksi vuotta sitten Tomi Kotiranta otti hypyn tuntemattomaan ja päätti ruveta sähköpyöräkauppiaaksi. Aisaparikseen hän sai Mika Sevónin, eikä oma Onni-poikakaan ole jäänyt huomioimatta yrityksen tarinassa.
Onnipyörän tarinan alkusysäys lähti liikkeelle salibandykatsomosta. Siellä Tomi Kotiranta oli erään kerran seuraamassa poikansa Onnin treenejä. Katsomossa hän vaihtoi kuulumisia tuttunsa Ilkka Rokalan kanssa.
Puhe kääntyi vähemmän yllättäen työasioihin. Aiemmin ruokakauppiaana toiminut Tomi etsi jotain uutta, millä tuoda leipä pöytään jäljellä olevien noin kahdenkymmenen työvuoden ajan. ”Miten olisi sähköpyörät? Ne ovat kovassa huudossa”, Ilkka tokaisi Tomille, jonka mielenkiinto ideaan heräsi.
Tokaisu ei lopulta jäänyt vain katsomolörpöttelyksi, vaan kääntyi hiljalleen konkretian puolelle. Ilkka ja Tomi tutkivat sähköpyörämarkkinoita tarmokkaasti noin puolen vuoden ajan. Erilaisia mahdollisuuksia mietittiin kiivaasti. Voisiko kivijalkamyymälä olla koko ajan verkkokauppaistuvassa maailmassa edelleen kova juttu? Riittääkö pelkille sähköpyörille sittenkään tarpeeksi kysyntää?
Kysymysmerkkejä ja hieman pelkoakin oli ilmassa. Kaikesta huolimatta Tomi päätti lähteä rohkeasti uutta kohti.
Mika Sevón hyppää tarakalle Onnipyörän matkaan
Tomille oli alusta asti selvää, että yksin hän ei armotonta yrittäjyyssavottaa lähtisi kulkemaan, eikä taloudellista riskipeliä pelaamaan. Hän tarvitsi rinnalleen yhtiökumppanin, joka laittaisi yhtä lailla itsensä likoon.
Ilkka oli jo tullut eläkeikään, eikä sitä myöden halunnut lähteä enää täysillä mukaan. Niinpä erilaisten vaiheiden jälkeen Tomille luottopakkipariksi löytyi Mika Sevón: kaveri, jonka vyölle oli ehtinyt jo kertyä vuosikausien edestä kokemusta myyntityöstä ja yksityisyrittäjyydestä. Lisäksi Tomi oli saanut hommaan mukaan Jouni Nummisen, todellisen jokapaikanhöylän, joka otti päävastuun huoltopuolesta. Tiimi oli kasassa ja oli aika ruveta hommiin!
Taustalla edelleen vahvasti mukana ollut Ilkka keksi antaa osakeyhtiölle nimeksi Onnipyörä Oy Tomin Onni-pojan mukaan. Onnipyörä Oy oli syntynyt.
Onnipyörällä oli alkujaan mukana yhteistyökumppani. Tuon kumppanuuden myötä Onnipyörän nimi muuttui Lucky e-bikeksi. Näkemyserot kuitenkin katkaisivat yhteiselon melko nopeasti, ja Tomi ja Mika siirtyivät täysin omaan toimintaan.
Lucky e-bike roikkui nimessä mukana jonkun aikaa, mutta lopulta se päätettiin jättää kokonaan pois. Syynä tähän oli se, että he halusivat korostaa paikallisuutta ja kotimaisuutta. Lucky e-bikea oli monesti asiakaspalautteiden perusteella luultu kansainväliseksi ketjuksi.
Lisäksi Tomille oli erityisen tärkeää, että nimen myötä oma poika kulkee yrityksen matkassa mukana aina. Ja mikä parasta, poika itse on asiasta myös ylpeä.
Sähkö ja asiakaspalvelu toimivat Onnipyörän polkimina
Tomi ja Mika tulivat Turun pyöräkauppapiireihin täysin pystymetsästä. He tiesivät, että heillä täytyy olla jokin keino erottautua muista. Maailma sähköistyy hurjalla tahdilla ja varsinkin tämä näkyy pyöräilyssä. Miksi siis ei keskittyisi vain ja ainoastaan sähköpyöriin? Sitä ei tehnyt kukaan muu Turussa.
Itse tuotteiden lisäksi he päättivät alusta asti erottautua asiakaspalvelulla. Sellaisella aidon vilpittömällä asiakkaiden auttamisella. Jo varttuneempaan ikään tulleilla jarruilla on aina ollut periaatteena se, että ikinä ei ole niin kiire, etteikö ehtisi turista asiakkaiden kanssa. Eikä tarvitse aina olla edes ne kuuluisat myyntihousut jalassa, kuulumisten vaihtamiseen riittää ihan perusfarkutkin.
Sähköön erikoistuminen ja helposti lähestyttävä asiakaspalvelu. Niiden päälle siis rakennettiin perustat erottautumiselle kilpailijoista. Tosin Tomi näkee kilpailun hieman negatiivisena sanana. Turkuun mahtuu paljon myös muita hienoja pyöräliikkeitä, joille Tomi nostaa vilpittömästi hattua. Kaikkia yhdistää ylipäätään pyöräilyn kehittäminen. Siitä kakusta Onnipyörällekin on löytynyt oma palansa.
Länsikeskuksesta matka jatkuu itään
Tomi, Mika ja Jouni ovat pyörittäneet Onnipyörän kivijalkamyymälää Turun Länsikeskuksessa nyt jo lähes kahden vuoden ajan. Lisäksi viime keväänä remmiin liittyi huoltomies Oleg ”Olli” Kekkonen, joka vakuutti työharjoittelunsa aikana loistavalla asenteellaan kolmikon.
Onnipyörän tarina on vasta alussa, mutta haastavan alun jälkeen ovat yrittäjyyden parhaat puolet tulleet esiin. On todella nautinnollista, kun pääsee omin kätösin rakentamaan yrityksestä juuri sen näköisen, mitä haluaa. ”Joka päivä oppii jotain uutta” on kulunut klisee, mutta silti niin täyttä totta.
Turussa homma on lähtenyt jo rullaamaan sen verran kivasti, että Tomi ja Mika näkivät nyt olevan oikea aika kokeilla Onnipyörän siipiä myös idässä. Lappeenrannan Tackla Centeriin avautuu maaliskuun ensimmäisenä päivänä Onnipyörän ensimmäinen Turun ulkopuolinen myymälä.
Yhteistyö sai alkunsa, kun Tacklan omistajan Petri Nylundin kanssa aloitettiin neuvottelemaan yhteistyöstä Itä-Suomeen. Lopulta monien neuvotteluiden jälkeen päästiin yhteisymmärrykseen, ja lappeenrantalaiset pääsevät nauttimaan niin ikään sähköpyörien erikoisliikkeestä. Lappeenrannan myymäläpäällikkönä toimii Markku Myyryläinen.
Kuten sanottua, on Onnipyörän matka vasta alussa. Myytävien tuotteiden tapaan yrityksen taivallus jatkuu kuitenkin tasaisen vauhdikkaasti eteenpäin. Yrittäjyyden tie on arvaamaton, mutta sitäkin kiehtovampi.
Raportoidaan taas jokusen ajan päästä, mihin se tie on vienyt.