Onnipyörä Portsa – Antin Pyörän jalanjäljissä palvelua

Blogi

Näkemyksiä, kokemuksia, tietoa ja kuulumisia aiheista sähköpolkupyörä sekä Onnipyörä. Tätä kaikkea pitää sisällään päivittyvä blogiosiomme.

Antoisia lukuhetkiä!

Onnipyörä Portsa – Antin Pyörän jalanjäljissä palvelua rennosti ja luotettavasti

Onnipyörä Portsa jatkaa Antin Pyörän tarua.

Portsalaiset ovat päässeet nauttimaan viime syksystä asti kotikulmillaan Suomen laajimmasta sähköpyörävalikoimasta. Legendaarisen Antin Pyörän tarua jatkaa toinen perinteikäs turkulainen, Onnipyörä.

”Olen ensimmäiset pyöräni saanut 80-luvulla Antin Pyörästä, kun isovanhemmat asuivat Koulukadulla, ja sitä kautta tuli käytyä myös siellä.”

Näin muistelee Tomi Kotiranta, toinen Onnipyörän perustajista. Eipä ollut siis ihme, että kiinnostus heräsi, kun hän reilu vuosi takaperin kuuli kautta (Koti)rantain Antin Pyörän omistajan Matti Hätisen etsivän mahdollisesti uutta jatkajaa vuonna 1957 perustetulle pyöräliikkeelle.

Ostaminen ei kuitenkaan ollut mikään helppo päätös, vaan vaati Kotirannalta ja yrittäjäpari Mika Sevónilta pientä painiskelua pään sisällä. Se kun ei käy tuosta vain, vaan vaatii merkittäviä rahallisia panostuksia. Lisäksi Onnipyörän laajentumisesta Helsinkiin ja Lappeenrantaan ei ollut ehtinyt kulua kovinkaan pitkää aikaa.

Lopulta painissa selätyksen otti halu päästä jatkamaan legendaarisen fillarikaupan tarinaa sekä saada toinen Onnipyörä-liike Turkuun. Ei sitten tarvitsisi kiikkustuolissa harmitella harvinaisen mahdollisuuden hyödyntämättä jättämistä.

Lisäksi helpotusta toi tieto siitä, että kasaan saataisiin erinomainen tiimi jatkamaan Antin Pyörästä tuttua rennon leppoisaa ja asiantuntevaa palvelua. Kiinnostuneita oli muitakin, mutta lopulta soihtu siirtyi turkulaiselta toiselle.

”Aistin, että Matille oli tärkeää pysyvyys maanläheisesti palvelevana pyöräkauppana sekä tietynlainen Antin Pyörän henki, minkä mielestäni olemme aika hyvin pystyneet jättämäänkin. Ihmisethän sen lähinnä tekee”, Kotiranta sanoo.

Antin Pyörä näkyy edelleen myös ulospäin

Kutakuinkin koko lokakuun ajan Onnipyörän porukka remontoi omin pikku kätösin liiketilan uuteen uskoon. Noin kuukauden huhkimisen tuloksena liiketilasta tuli valoisampi ja pelkistetympi. Lisäksi huoltotiloja optimoitiin palvelemaan useampia asiakkaita samanaikaisesti.

Alusta asti oli Kotirannalla ja Sevónilla sekä kokoon kasatulla tekijäköörillä tahto pitää Antin Pyörän perinteikkyys tavalla ja toisella elossa myös ulkoisesti, vaikka nimi muuttuikin Onnipyöräksi. Antin Pyörän ikoniset ulkoteippaukset ja -kyltit vaihtuivat Onnipyörän nimiin, mutta Antin Pyörän logolle löytyi niistäkin oma paikkansa. Lisäksi ulkona ollut valokyltti entisöitiin ja tuotiin sisälle. Historiaa on kunnioitettu lisäksi myös muun muassa kassapöydässä.

Antin Pyörän historia näkyy tiskillä.

Huoltomiehet kuuluivat sisustukseen, myymälän pyörittäjiksi vanhat tutut

Kalusteita saa kaupasta, mutta hyvien työntekijöiden löytäminen onkin alalla hankalampi juttu. Juuri se oli asia, mikä eniten Kotirantaa ja Sevónia mietitytti. Länsikeskuksen myymälästä ei ollut resursseja irrottaa tekijöitä Portsan tarpeisiin.

Pyörien huoltopuolella ratkaisu oli simppeli, kun jo Antin Pyörän aikana portsalaisten ketjuja kiristellyt luottopakkipari Petri ja Tomppa iskivät kumpainenkin nimensä jatkosopimuksiin.

Myymälän varsinaisesta pyörittämisestä, ja aiemmin mainitun maanläheisen palvelun jatkuvuudesta keksittiin lopulta vastaamaan aikaisemmasta pyörävuokrausyhteistyöstä tutut kaverukset Hedi Tenho ja Taneli Peussa.

Tenholla ja Peussalla on itsellään 10Bikes-niminen pyöränvuokrausyritys. 10Bikesin olemassaolon perusta on hauskat pyöräretket: tyky-päivät, polttarit, city-safarit ja oikeastaan kaikenlainen ohjattu sähköpyörätoiminta. Lisäksi heidän sähköfillareitaan saa vuokrattua Hotelli Kakolan edustalta lyhytaikaiseen käyttöön miehittämättömältä viiden pyörän asemalta.

Portsassa onkin tavallaan yritys yrityksen sisällä, kun Onnipyörä ja 10Bikes toimivat saman katon alla.

”Olemme sopineet, että meidän firmamme hoitaa arkista pyörittämistä, mutta toki Tomi ja Mika vastaavat loppupeleissä kaikesta. Keskustellaan yhdessä isompia linjoja, mutta olemme silti 10Bikesin näköinen paikka, mitä pyöritetään Onnipyörän arvojen mukaan. Me olemme tällainen kahden kaverin firma vähän erilaisella dynamiikalla ja omanlaisella tekemisen meiningillä. Sitä Tomi ja Mika juuri halusivat”, Tenho sanoo.

Taneli Peussa ja Tomi Kotiranta patsastelemassa Portsan myymälässä.

10Bikes ja Onnipyörä – omalaatuinen yhtälö, joka toimii

Sinällään saattaa kuulostaa erikoiselta, että myymälän pyörittämisestä vastaavat henkilöt hoitavat samanaikaisesti omaa yritystään Onnipyörän katon alla. Mutta kun asiaa tarkemmin miettii, on yhtälö vain plusmerkkinen molemmille.

Tenholle ja Peussalle tulee tänä kesänä viisi vuotta täyteen 10Bikesin kanssa. Onnipyörä-yhteistyön myötä palvelu on nyt vihdoin kokonainen.

”Olemme Tanelin kanssa aina harmitelleet, kun puuttuu loppu siitä palvelusta, eli pyörien ostaminen. Suuri osa asiakkaista kyselee pyöristä ja olisi kiinnostuneita ostamaan. Nyt pystymme tarjoamaan sen seuraavan vaiheen”, Tenho sanoo tyytyväisenä.

”Varmaan jokaisella sähköpyöräsafarilla ensimmäisen ylämäen kohdalla joku kysyy, että mistä näitä voi ostaa, kun ylämäessä sen sähköpyörän eron normaaliin fillariin ymmärtää. Aikaisemmin ei voinut oikein vastata, kuin että jostain sähköpyöräkaupasta. Nyt on kiva sanoa, että juodaanpa kahvit meillä Portsassa ja katsotaan”, Peussa komppaa.

Oppaan kuunteleminen on ihmisille ylipäätään helpompi tapa lähestyä sähköpyöräilyä kuin varsinaisen myyjän puheiden uskominen. Myyjää kun suomalainen helposti hieman kavahtaa, ja tyytyy mieluummin potkimaan renkaita.

Safarin aikana Tenho ja Peussa pystyvät helposti kertomaan sähköpyöristä sekä konkreettisesti näyttämään erilaisia pyöriin liittyviä asioita. Sähköpyörässä on tavalliseen mummokonkeliin verrattuna huomattavasti enemmän tekniikkaa, vaikka itse pyöräilyssä ei sinällään niin merkittäviä eroja olekaan.

”Safarien kautta pystyy rakentamaan enemmän luottamusta sähköpyöriin ylipäätään. Sähköpyörä on kuitenkin tuhansien eurojen arvoinen hankinta, joten siinä tarvitseekin olla luottamus rakennettuna”, Peussa muistuttaa.

Koko Portsan Onnipyörä

Tenho ja Peussa kertovat joskus naureskelevansa, kun Kotiranta fiilistelee ikkunasta vain myymälän ohi kulkevia ihmisiä. Länsikeskuksessa sijaitsevassa Turun toisessa myymälässä ei ikkunashoppailijoita juuri näy. Molemmissa on omat puolensa, mutta Kotirantaa viihdyttää Portsassa sen omaleimaisuus kaupunginosana.

”Voin ihan käsi sydämellä sanoa, että oli erityisen mukava tulla juuri Portsaan sen idyllisyyden ja yhteisöllisyyden takia”, Kotiranta hekumoi.

Kuten sanottua, myymälällä on pitkät perinteet, joita Onnipyörän joukkio haluaa vaalia. Mutta samaan aikaan on kova halu päästä lähemmäs portsalaisia ennennäkemättömillä tempauksilla ja tapahtumilla.

”Haluamme olla Portsan markkinatapahtumissa mukana. Lisäksi Hedi ja Taneli ovat ideoineet vaikka mitä erilaisia tapahtumia, mihin toivottavasti ihmiset löytävät pitämään hauskaa”, Kotiranta lupailee.

Kevään ja kesän aikana luvassa on muun muassa Kakolassa järjestettäviä ylämäkiajoja, joissa pääsee kisailemaan vaikka kaveria vastaan tai vain nautiskelemaan sähköpyörän avustuksesta mäkeä kavutessa rennosti ylös. Hauskanpito on pääasia.

”Mitä enemmän saadaan Turkuun pyöräilyä ja pyöräilijöitä, niin se on kaikki plussaa”, Peussa päättää.

Kuvat: Teemu Artukka